O KUD-u

Kulturno-umjetničko društvo Lastovo čini strastvena grupa mladih entuzijasta posvećenih očuvanju bogate lastovske kulturne baštine. Naša misija je njegovanje lastovske narodne nošnje, plesova, napjeva i običaja, s posebnim naglaskom na jedinstvenom običaju Lastovskog Poklada. Kroz naše iznimne nastupe, ne samo da oživljavamo ovu tradiciju, već je s ljubavlju prenosimo i na mlađe generacije.

Povijest

Naša priča seže u 30-e godine prošlog stoljeća, kada smo se okupljali po potrebi. No, pravi zamah i intenzivan rad započinju tijekom 80-ih godina, unutar okvira narodnog sveučilišta. Danas, s ponosom možemo reći da brojimo 35 članova koji okupljaju mlade na najudaljenijem otoku, njegujući običaje koji čine srce našeg zajedništva.

Naša folklorna skupina, poznata pod imenom KUD Lastovo, djeluje kao sekcija udruge Lastovski Poklad. Sastajemo se od sredine prošlog stoljeća, prilagođavajući se potrebama nastupa. No, pravi procvat događa se 1986. godine, od kada redovito sudjelujemo na smotrama diljem Hrvatske. Naša posebna pažnja usmjerena je na očuvanje dijela lastovskog poklada, tradicije koja seže unatrag preko 500 godina.

Surađujemo u očuvanju kulturnog blaga Lastova

Osim nastupa, aktivno organiziramo različite skupove i manifestacije te surađujemo s drugim društvima s ciljem očuvanja kulturnog bogatstva Lastova. Pridružite nam se na našem putovanju kroz vrijeme, gdje tradicija postaje živa, a kulturna baština traje generacijama.

Suradnici